Tech Laptop

Steampunk laptop – o piesă de artă

Steampunk laptop – o piesă de artă

Tehnologiile evoluează constant, iar asta face ca orice laptop să se „învechească” aproape imediat după ce a fost cumpărat. Întotdeauna depăşit de alte modele mai noi, un notebook va deveni din ce în ce mai puţin performant prin comparaţie cu noile apariţii de pe piaţă şi într-un final va fi înlocuit. Ce l-ar putea salva […]

Tehnologiile evoluează constant, iar asta face ca orice laptop să se „învechească” aproape imediat după ce a fost cumpărat. Întotdeauna depăşit de alte modele mai noi, un notebook va deveni din ce în ce mai puţin performant prin comparaţie cu noile apariţii de pe piaţă şi într-un final va fi înlocuit. Ce l-ar putea salva însă de la o astfel de soartă nefericită? Probabil că transformarea lui dintr-un simplu computer într-un adevărat obiect de artă. Cu alte cuvinte, dintr-un gadget destinat diverselor activităţi zilnice să devină o piesă de colecţie care şi-ar putea găsi loc chiar şi într-un muzeu. Cam printr-o astfel de metamorfoză a trecut în 2007 un laptop Hewlett-Packard ZT1000. După ce a ajuns în mâinile artistului Richard Nagy (cunoscut şi sub pseudonimul Datamancer), s-a transformat într-o superbă piesă din categoria „steampunk”. Cam asta înseamnă să-şi accesorizezi într-un mod original portabilul.

Steampunk reprezintă, pe scurt, un subcurent al genului science fiction, care combină elemente fantastice cu epoca victoriană, incluzând opere care se desfăşoară în lumi ficţionale sau ere în care se utilizează încă puterea aburului. Primele lucrări scrise în acest gen au apărut în anii 1980-1990 şi au avut la rândul lor la bază romanele din secolul 19 ale lui Jules Verne şi H.G. Wells. În prezent, curentul steampunk s-a remarcat în artă şi design, foarte multe obiecte, inclusiv tastaturi şi calculatoare, fiind remodelate în acest stil pseudo-victorian mecanic. Pentru a obţine efectul steampunk, sunt folosite materiale specifice, în special alamă, fier, lemn şi piele, precum şi diverse elemente de design caracteristice epocii victoriene. Filozofia din spatele acestui curent cultural este legată de ideea unei ere în care tehnologia era mai personală, mai puţin rece, mai durabilă şi pur şi simplu frumoasă. Foarte mulţi pasionaţi de curentul steampunk au o abordare tip “do it yourself” şi lucrează de unii singuri pentru a realiza diverse obiecte artistice.

Hewlett-Packard ZT1000 arată ca o cutie muzicală victoriană datorită capacului acoperit de rotiţe de ceas aşezate în spatele unui geam şi îmbină o tastatură şi un mouse de cupru cu accente de alamă, un palm rest acoperit de piele şi picioruşe de alamă. Cel mai interesat, porneşte doar dacă este întors cu o cheiţă de ceas. Funcţionează atât cu Ubuntu Linux şi cu Windows XP, iar dacă trebuie să faci un reboot, ai nevoie de o pană pentru a accesa butonul. Spaţiile pentru sunet au fost remodelate în stilul unei viori şi acoperite cu un material negru.