Social Media

Testarea în siguranţă a vitezei conexiunii la internet

Testarea în siguranţă a vitezei conexiunii la internet septembrie 9, 2021
Viteza conexiune internet

Atât pentru smartphone, cât şi pentru o tabletă sau un smart TV, este nevoie de o conexiune și o viteză bune la internet.

Pentru a nu-şi pierde clienţii, dar şi pentru a-i atrage pe cei noi, furnizorii de internet oferă oferte care mai de care mai avantajoase.

Cuprins

  1. Realizarea unui test de viteză a conexiunii la internet online
  2. Realizarea unui test de viteză a conexiunii la internet pe Windows
  3. Realizarea unui test de viteză a conexiunii la internet pe iOS

Pentru a testa în siguranţă viteza conexiunii la internet, trebuie urmaţi câţiva paşi simpli. In continuarea articolului vă vom detalia modalităţile de testare a vitezei conexiunii la internet.

Realizarea unui test de viteză a conexiunii la internet online

A realiza un test de viteză a conexiunii la internet nu presupune prea mult studiu în domeniu. El poate fi realizat de oricine deține un dispozitiv conectat la net.

Pentru asta există sute de website-uri unde se poate verifica gratuit viteza de download și de upload, precum și lățimea maximă de bandă.

Acest lucru se poate face deschizând o pagină de căutare Google, se accesează adresa https://www.google.com/ într-un browser sau se poate accesa aplicația Google de pe smartphone.

In câmpul de căutare se vor introduce cuvintele-cheie test viteză internet sau internet speed test și în câteva secunde se vor afișa rezultatele căutării. Apoi, se poate accesa oricare dintre website-uri.

Printr-o simplă apăsare a unui buton denumit Începe testul, Start Test, Run Speed Test, Go etc. se poate realiza lansa testul de viteză a conexiunii la internet.

Rezultatele testului, care vor apărea în câteva secunde,  conțin următoarele informații:

viteza de download = rata exprimată în Megabytes pe secundă (Mb/s) cu care se pot descărca informații de pe internet;

viteza de upload = rata exprimată în Megabytes pe secundă (Mb/s) cu care se poate urca conținut online, se poate încărca un video pe YouTube sau se pot posta fotografii pe diferite reţele de socializare; întotdeauna viteza de upload este va fi mai mică decât cea de download;

latență = timpul ce s-a scurs din momentul în care a fost inițiată o conexiune cu un server de internet

Cele mai populare website-uri de test sunt speedtes, fast.com și bandwidthplace.com, iar în online-ul autohton, cele mai des folosite sunt nperf.com/ro/, netograf.ro/, speedtest.ro și testviteza.net.

Realizarea unui test de viteză a conexiunii la internet pe Windows

Pentru a putea verifica viteza internetului din setările laptopului sau ale PC-ului este necesar ca laptopul sau PC-ul să fie conectate la router prin cablu Ethernet.

Se apasă butonul Start, apoi butonul Settings, după care se dă click pe Network and Internet. Se apasă pe butonul Ethernet și apoi pe butonul Change adaptor options.

Apoi se dă dublu click pe Ethernet, deschizându-se o fereastră unde se poate vedea viteza conexiunii la internet. Numărul exprimat în Mbps reprezintă viteza conexiunii dintre computer și router.

Realizarea unui test de viteză a conexiunii la internet pe iOS

Pentru verificarea vitezei conexiunii la internet pe iOS  dispozitivul trebuie să fie conectat la router prin cablu Ethernet.

Se deschide Spotlight, se tastează network utility și se apasă tasta Enter. Se va deschide aplicația Network Utility.

Aici se va da click pe “Informații”, iar apoi pe caseta de sub titlul “Select a network interface for information” și se selectează conexiunea Ethernet.

Numărul exprimat în Mbps reprezintă viteza conexiunii dintre Mac și router.