Software Tech

UE deschide o investigație oficială privind achiziția Arm de către Nvidia

UE deschide o investigație oficială privind achiziția Arm de către Nvidia

Comisia Europeană a deschis o investigație oficială privind concurența în ceea ce privește achiziția de către Nvidia a designerului de cipuri Arm.

Acordul, prin care Nvidia ar cumpăra compania din Marea Britanie de la SoftBank pentru 40 de miliarde de dolari, a fost anunțat în septembrie 2020.

Într-un comunicat de presă, vicepreședintele executiv al UE, Margrethe Vestager, a spus că Nvidia cumpărând Arm ar putea îngreuna accesul altor producători la tehnologia Arm, dăunând multă parte din industria semiconductoarelor (care se confruntă deja cu probleme de aprovizionare). În centrul preocupărilor este neutralitatea lui Arm. Arm acordă licențe pentru modelele sale de cip pentru o gamă largă de companii, inclusiv Apple, Samsung și Qualcomm, multe dintre acestea concurând între ele și Nvidia. Există temeri că faptul că Nvidia control Arm poate duce la dezavantajarea concurenților Nvidia.

CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, spune că acest lucru nu se va întâmpla și s-a angajat să mențină modelul de licențiere deschis al Arm.

Dar criticii acordului se tem că autoritățile de reglementare nu vor putea forța Nvidia să rămână neutră pe termen nelimitat, a raportat Financial Times în februarie. Potrivit comunicatului de presă al UE, Nvidia și-a prezentat angajamente pentru a încerca să abordeze unele dintre aceste preocupări, dar comisia a decis că acestea sunt „insuficiente pentru a înlătura în mod clar îndoielile sale serioase cu privire la efectul tranzacției”.

UE intenționează, de asemenea, să investigheze modul în care acordul ar putea afecta modul în care concurenții împărtășesc informații cu Arm și dacă Nvidia ar putea schimba finanțarea pentru cercetare și dezvoltare a Arm pentru a-și face produsele mai profitabile, în detrimentul celor care folosesc cealaltă tehnologie Arm.

Atât Nvidia, cât și Arm se așteptau la investigații de reglementare ca aceasta și anticipează că afacerea ar putea dura 18 luni. Este puțin probabil ca investigația UE să fie singurul control de reglementare cu care se confruntă acordul. Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie a recomandat propria sa anchetă aprofundată în august, după ce a cerut terților să comenteze fuziunea. Potrivit Financial Times, autoritățile de reglementare din SUA și China ar putea, de asemenea, să arunce o privire oficială asupra înțelegerii. Separat, Marea Britanie investighează, de asemenea, potențialele sale implicații privind securitatea națională.