Tech Laptop

Ultrabook cu AMD si Windows 8

Ultrabook cu AMD si Windows 8

Primele ultrabook-uri (Asus ZenBook) s-au strecurat deja pe piaţă şi se pare că cei de la AMD s-au strecurat şi ei de partea cealaltă a baricadei.

Cu ceva timp în urmă cei de la AMD îşi exprimau îndoielile asupra noilor laptop-uri, iar acum dau semne de retragere. Mai mult, se pare că sunt pe cale să lanseze o platformă concurentă pentru noua categorie de dispozitive.

Multe firme vor să îşi testeze propriile limite şi să vadă dacă pot îndeplini standardele problematice impuse de Intel. Se aşteaptă ca numărul utilizatorilor de ultrabook-uri să fie foarte mare în 2012, depăşind vânzările altor portabile.

Un mare plus va fi reprezentat şi de Windows 8 ce urmează să fie lansat tot anul viitor, fiind un punct de atracţie pentru clienţi şi nu numai. Conform Intel, în 2012 vor fi cel puţin 60 de modele de ultrabook-uri (majoritatea aşteptând noul sistem de operare), din care 11 vor fi lansate oficial chiar la sfârşitul acestui an. Punctul culminant al acestei poveşti va fi atins odată cu lansarea platformei Intel Ivy Bridge, iar până atunci, AMD nu stă degeaba, ci pregăteşte platforma pentru laptop-urile subţiri aproape ultrabook-uri.

Noul produs de la AMD va purta numele Deccan şi se va baza pe un APU Krishna de 28nm. Acesta va intra pe piaţă începând cu iunie 2012 şi va fi concurentul direct pentru Intel Ivy Bridge. Conform DigiTimes, din 2013 va apărea o a doua platformă hardware pentru ultrabook-uri – AMD Kerala. Bazate pe APU Kabini, noua arhitectură reprezintă un concurent direct pentru Intel Haswell.

Ne aşteptam la această mutare, mai ales când pista de alergare spre succes este atât de scurtă… indiferent de ce ar spune AMD în prima fază. Cu doar 10% din piaţa portabilelor, AMD trebuia să facă ceva pentru a spera la o cotă mai mare, iar cu ultrabook-urile ar putea câştiga ceva teren prin implementarea noilor tehnologii.

Pentru cei interesaţi, se pare că AMD are o cotă de 20% din piaţa de procesoare. Se pregăteşte să atace mai serios zona tablet pc-urilor cu platforma AMD Brazos T în 2012, iar în 2013 va lansa platforma Samara – arhitectură similiră cu cea a platformei pentru ultrabook-uri.