Software Tech

Windows 7 nu e de vină

Windows 7 nu e de vină

Windows 7 a fost acuzat de mulţi utilizatori că iscă tot felul de probleme bateriilor laptop-urilor şi mini laptop-urilor. Însă după ce a investigat problema, Microsoft neagă că ar fi vina sistemului de operare.

Astfel, o serie de ingineri au cercetat problema mesajului care avertizează utilizatorul de necesitatea înlocuirii bateriei portabilului şi au făcut o mulţime de teste. Conform rezultatelor lor, în fiecare dintre testările efectuate, mesajul cu pricina a apărut numai dacă bateria respectivă funcţiona sub anumite standarde. Cu alte cuvinte, chiar trebuia înlocuită, aşa că Windows 7 nu a dat mesaje false şi nici nu a cauzat probleme bateriilor în chestiune, după cum a notat Steven Sinofsky, preşedintele diviziei Windows:

Mesajele de avertizare au fost cauzate, se pare, de reducerea puterii bateriilor, legată de numărul de waţi (watt) la care funcţionează acestea. Dacă bateria a început să funcţioneze la doar 40% din capacitatea sa normală, Windows 7 a sesizat acest lucru şi a dat alarma, pentru că acest OS acceptă în general un prag de degradare de 60%.

Mai mult decât atât, tehnologia inclusă în Windows 7 care evaluează starea bateriei foloseşte doar date de tip read-only, primite de la baterie. Aşadar, nu poate să modifice în vreun fel autonomia acesteia sau datele interne pe care le primeşte de la ea, pentru că pur şi simplu realizează o comparaţie între datele iniţiale, teoretice, privind capacitatea totală şi completă a bateriei şi datele privind gradul actual de reîncărcare al acesteia.

Microsoft consideră că plângerile utilizatorilor au fost cauzate de faptul că aceştia nu au constatat la timp degradarea bateriilor de pe notebook-urile şi netbook-urile lor. Compania promite însă că va mai investiga problema.