Software Tech

Zvon: Windows 8 va avea interfata full 3D

Zvon: Windows 8 va avea interfata full 3D

Conform unui zvon recent lansat de un site italian, Windows 8 va veni cu o nouă interfaţă full 3D pentru utilizatorii high-end, numită Wind, care va înlocui actuala interfaţă Aero.

Windows 7 este deja foarte popular la ora actuală, dar asta nu împiedică pe nimeni să lanseze zvonuri şi să publice pe Internet “scurgeri” de informaţii despre viitorul Windows 8, care este aşteptat pe piaţă undeva în 2012. După o serie de detalii despreWindows 8 apărute la sfârşitul lunii iunie, apar acum alte informaţii, publicate de un site italian. Conform acestuia, viitorul sistem de operare va veni cu o interfaţă pentru utilizatorii high-end nouă, full 3D, numită Wind, care va înlocui actuala Aero. Mai mult decât atât, noua interfaţă Wind se va adapta stilului de utilizare de zi cu zi şi obiceiurilor utilizatorului, prin schimbarea iconiţelor, a shortcut-urilor şi posibil a altor elemente.

Prin urmare, Windows 8 va avea două interfeţe: 1) una principală, Wind full 3D, care va fi suportată iniţial de sistemele high-end (laptop-uri şi desktop-uri cu placă video dedicată) şi doar de versiunea Windows 8 64-Bit, şi 2) o interfaţă secundară, care nu va fi 3D, disponibilă pentru calculatoarele mai slabe din punctul de vedere al specificaţiilor şi doar pentru versiunea Windows 8 32-bit.

Windows Aero reprezintă interfaţa grafică (UI – User Interface) şi tema default pentru majoritatea versiunilor Windows Vista şi Windows 7, destinată să fie mai eficientă şi mai plăctă din punct de vedere vizual decât tema folosită anterior (Luna). Se caracterizează printr-o serie de elemente specifice, precum transparenţă, live thumbnails, live icons sau animaţii. Deşi Microsoft a folosit o serie de tehnici de accelerare 3D în Windows 7, o mare parte din interfaţă este construită în jurul conceptelor 2D.

Alte detalii neconfirmate oficial despre Windows 8 şi publicate de site-ul italian includ:

– varianta Wind Full 3D va necesita foarte multe resurse – cel puţin 170 MB memorie video;

Windows 8 va dispune de un nou sistem Sleep Mode mult mai rapid – va putea salva toate documentele deschise şi toate aplicaţiile active în doar 3-6 secunde. În acest fel, şi-ar reveni mai repede din Sleep Mode decât actualul Windows 7;