Laptop Tech

Asus ROG GX551

Asus ROG GX551 aprilie 6, 2021
Asus-ROG-GX551

Pro

Viteză mare de joc

Calitate excelentă a ecranului

Ecran tactil secundar foarte util

Contra

Preț destul de ridicat Preț 19,989 Lei

In spatele acestui nume se ascunde unul dintre cele mai puternice și inovatoare laptopuri de jocuri care poate fi achiziţionat. GX551 implementează un nou chip grafic Nvidia RTX din seria 3000 și un procesor AMD Zen 3 cu opt nuclee, alături de un al doilea ecran extrem de util.

ROG înseamnă Republic of Gamers, iar Zephyrus este sub-brandul Asus, de aceea GX551 este conceput în primul rând pentru cei care doresc cea mai bună experiență posibilă. O mare parte din laptopurile pentru jocuri sunt, de asemenea, utilizate pentru crearea de conținut, inclusiv streaming și producție video, astfel încât Asus consideră că GX551 poate satisface atât jucătorii, cât și tipurile creative.

De aceea, acest laptop are grafică de înaltă calitate.

Al doilea afișaj se numește ScreenPad și este un ecran tactil de 14 inch cu o rezoluție de 3.840 x 1.100. Ocupă jumătate din baza laptopului, iar deschiderea acestuia acționează balamalele care împing ScreenPad în sus. Acest lucru este foarte util deoarece ridicarea ecranului oferă o răcire mai bună a componentelor.

ScreenPad este gestionat de o aplicație numită Screen Xpert. Conectează software-ul în jurul celui de-al doilea ecran și grupează aplicațiile împreună. Orice software poate fi utilizat cu ScreenPad. Jucătorii îl pot folosi pentru aplicații de chat sau browsere, în timp ce creatorii de conținut pot implementa cronologii, controale sau software secundar pe ScreenPad.

ScreenPad are applet-uri cu multe controale tactile optimizate pentru aplicațiile Adobe precum Photoshop, Lightroom și Premiere Pro. Pentru jocuri, ScreenPad folosește un sistem numit Overwolf, care permite extensii ce servesc ca instrumente pentru jocurile populare. Majoritatea titlurilor acceptate sunt jocuri esports și servicii adiacente, cum ar fi Fortnite, League of Legends, TeamSpeak și Xsplit Gamecaster.

Afișajul principal este un panou IPS de 15,6 inch cu rezoluție 4K și are o rată de reîmprospătare de 120Hz cu AMD FreeSync, un timp de răspuns de 3 ms și validare Pantone. Este o specificație redutabilă, iar panoul oferă o calitate strălucitoare: contrastul său măsurat de 1.144: 1 este bine echilibrat, nivelurile de precizie sunt impresionante, iar afișajul redă 100% din gamele sRGB și Adobe RGB.

Caracteristici

RTX 3080 este cel mai nou și mai puternic GPU pentru laptop Nvidia, cu 6144 nuclee CUDA alimentate cu amperi. A fost utilizată versiunea mai robustă, cu 16 GB de memorie dedicată, iar GX551 împerechează nucleul grafic puternic cu un AMD Ryzen 9 5900HX cu opt nuclee, 32 GB de memorie și o pereche de SSD-uri Samsung de 1 TB dispuse într-o configurație RAID 0.

Este și un barnstormer la 1080p. În cele mai dificile jocuri la cele mai înalte setări, a trecut cu ușurință dincolo de 60 fps, depăşind chiar 100 fps.  Procesorul AMD este extraordinar, iar arhitectura Zen 3 este strălucitoare, cu scoruri Geekbench single-core și multi-core de 1.461 și 8.629. Partea AMD se va ocupa de orice, de la editare foto și video la streaming și multi-tasking.

Cele două SSD-uri se combină pentru a oferi și o viteză incredibilă, ceea ce este un avantaj pentru jocuri: timpii de încărcare, salvarea fișierelor și scrierea fișierelor sunt incredibil de rapide, iar laptopul pornește foarte repede.

Display

GX551 prezintă un corp realizat din aluminiu și are o calitate și o mișcare impresionante a construcției; balamalele sunt netede, iar corpul este robust. Asus cântărește 2,5 kg și are o grosime de 21 mm, deci este genul de laptop puternic care poate fi folosit fie acasă, fie oriunde este necsar, putând fi transportat într-un rucsac.

Are trei porturi USB 3.2 Gen 2 și o conexiune de tip C care acceptă DisplayPort și livrarea de energie și are o ieșire HDMI, mufă audio și un slot pentru card microSD. În interior, conectivitatea vine de la Wi-Fi 6 cu bandă dublă și Gigabit Ethernet.

Mufa de alimentare se conectează pe partea stângă a acestuia , iar în partea dreaptă există trei conexiuni USB. Aceste porturi fac loc pentru orificiile de răcire. De reţinut este că GX551 nu are o cameră web și că nu există slot SD sau suport Thunderbolt. Ethernet mai rapid ar fi fost binevenit și el.

Difuzoarele sunt destul de bune. Asus are două difuzoare de 4W și două tweeter-uri de 2W și oferă un sunet, bine echilibrat și dens, cu bas decent. Pentru jocuri, media și muzică sunt destul de bune.

Tastatura este un alt domeniu în care designul îndrăzneț al GX551 are un impact nedorit. Tastatura este instalată în partea din față a bazei, astfel încât nu există suport pentru încheietura mâinii şi nici tastatură numerică.

Lipsa unui suport pentru încheietura mâinii face ca tastatura să fie incomodă, iar suportul de cauciuc inclus de Asus este prea mic. Pentru jocurile obișnuite, tastatura Asus este ușor de gestionat, dar laptopurile convenționale au acțiuni de tastare mai bune și mai mult spațiu. Trackpad-ul suferă și el. Este foarte îngust, iar butoanele sunt slabe. Pasionaţii de jocuri trebuie să-şi conecteze la acest laptop un mouse.