Tech Stiinta

Perseverance Rover – NASA va atinge cu succes Marte

Perseverance Rover – NASA va atinge cu succes Marte

Roverul NASA a atins cu succes Marte joi, 18.02.2021, ca parte a uneia dintre cele mai ambițioase misiuni. La scurt timp după confirmarea aterizării Steve Jurczyk, administratorul interimar al NASA a declarat bucuros că a fost o zi uimitoare.

La câteva minute de la aterizare, roverul, poreclit “Percy”, și-a trimis prima imagine înapoi pe Pământ. Președintele Joe Biden a felicitat echipele NASA după aterizarea cu succes, afirmând că, o dată cu puterea științei și ingeniozitatea americană, nimic nu este dincolo de domeniul posibilităților.

Călătoria roverului va ajuta să deschidă drumul pentru explorarea viitoare a lui Marte de către om. Roverul perseverent al NASA a fost lansat de pe coasta Floridei în iulie anul trecut și, după o călătorie de șapte luni prin cosmos, a atins cu succes Craterul Jezero al Marte la 15:55.

Aterizarea din 18.02.2021 a reprezentat punctul culminant a peste un deceniu de muncă, dar nu a existat nicio garanție că aterizarea va decurge fără probleme. După spusele NASA, doar aproximativ 50% din toate încercările anterioare de aterizare pe Marte au reușit.

Zurbuchen a declarat că se va ateriza pe Marte cu camerele pornite, astfel încât întreaga lume să fie mândră de noi în timp ce se realizează experimente noi. Zurbuchen a spis că indiferent dacă este pe planeta roșie sau nu, știința ne poate aduce împreună și poate crea soluții la provocări care la început par imposibile.

Zurbuchen a adăugat într-o declarație că Roverul perseverent al NASA este concentrat științific să afle dacă a existat vreodată viață pe Marte în trecut. Zurbuchen a declarat că, craterul Jezero este cel mai provocator teren marțian vizat vreodată pentru o aterizare. Oamenii de ştiinţă spun că, craterul Jezero este locul în care un râu antic se revărsa într-un lac de pe Marte, unde s-ar fi putut păstra cel mai bine semnele vieții antice.

Jennifer Trosper, directorul adjunct al proiectului pentru misiunea de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, a afirmat într-un comunicat că nu este garantată aterizarea pe Marte, dar speră ca acest lucru să aibă loc în viitorul apropiat.  Potrivit NASA, Roverul este, de asemenea, echipat cu o nouă tehnologie care îi permite să-și direcționeze locul de aterizare mai precis și să evite pericolele în mod autonom.

Roverul perseverent al NASA este al cincilea rover trimis de NASA pe planeta roșie și cel mai avansat. Roverul cu șase roți are dimensiunea unei mașini și durata misiunii este stabilită pentru cel puțin un an marțian sau 687 de zile pe Pământ.

Astrobiologia se află în centrul obiectivelor misiunii, iar roverul are sarcina de a căuta semne ale vieții microbiene antice pe Marte. De asemenea, va colecta probe atent selectate de roci și sedimente, cu scopul de a le returna în cele din urmă pe Pământ. Mai mult, roverul va colecta date despre geologia și clima planetei, deschizând calea pentru o eventuală explorare umană.

Există, de asemenea, un experiment numit MOXIE care va vedea dacă este posibilă fabricarea oxigenului în atmosfera marțiană. Roverul perseverent al NASA are, de asemenea, un elicopter, supranumit “ingeniozitate”, care se așteaptă să devină primul avion ce încearcă un zbor motorizat și controlat pe altă planetă.

Intrarea, coborârea și aterizarea roverului pe Marte au fost transmise în direct pe site-ul NASA și pe canalul YouTube, acoperirea începând cu ora 14:15. ET. Programarea specială în limba spaniolă, fiind o premieră de la NASA pentru o aterizare planetară, a început la 14:30. ET.

Durează puțin peste 11 minute pentru ca semnalele să călătorească de pe Marte pe Pământ, astfel încât acoperirea “live” a avut acea întârziere.

Cea mai riscantă porțiune a misiunii, când roverul și-a început intrarea pe Marte este supranumită “șapte minute de teroare”, şi a început în jurul orei 15:38. ET. Complexitatea comunicațiilor spațiale profunde ar putea întârzia atunci când controlorii misiunii de pe Pământ confirmă părțile aterizării Perseverenței, a spus NASA înainte de aterizare.

De asemenea a remarca că roverul are capacitatea de a ateriza în condiții de siguranță fără comunicări cu Pământul folosind o aterizare autonomă, pre-programată. Comunicările suplimentare, așteptate în orele și zilele de după evenimentul de aterizare, ar trebui să ofere mai multe detalii despre călătoria și aterizarea roverului.