Diverse

Schimbările climatice

Schimbările climatice

Potrivit unui nou studiu, tehnologia poate ajuta comunitățile indigene să reducă în mod semnificativ defrișările. Indigenii care locuiesc în Amazonul peruvian au fost echipați cu date prin satelit și smartphone-uri.

Astfel, ei au reușit să reducă pierderile de copaci la jumătate. Reducerile au fost mai mari în comunitățile care se confruntă cu amenințări din cauza exploatării ilegale de aur, a exploatării forestiere și a drogurilor. Peste o treime din pădurea tropicală amazoniană se află pe teritoriul a aproximativ 3.344 de comunități indigene recunoscute.

Dar, de zeci de ani, aceste zone au fost atacate de străini care sunt hotărâți să taie copaci pentru o serie de scopuri, inclusiv exploatarea minieră, exploatarea forestieră și plantarea culturilor ilicite, cum ar fi plantele de coca folosite la fabricarea cocainei. În ultimii 40 de ani, guvernele și ecologiștii au investit mult în utilizarea tehnologiei prin satelit pentru a monitoriza îndepărtarea copacilor.

Guvernele din Brazilia, Peru și Columbia au instituit un sistem de alerte de defrișare de înaltă rezoluție, dar există puține dovezi că aceste informații pot ajunge la comunitățile indigene cele mai afectate. Această nouă cercetare și-a propus să vadă dacă punerea informațiilor direct în mâinile comunităților forestiere ar face diferența.

În acest studiu controlat, autorii au identificat 76 de sate îndepărtate din Amazonul peruvian, cu 36 alocate aleatoriu, pentru a participa la acest nou program de monitorizare. Alte treizeci și șapte de comunități au servit ca grup de control și au continuat cu practicile lor existente de gestionare a pădurilor.

Trei membri din fiecare comunitate selectată au fost instruiți în utilizarea tehnologiei și li s-a arătat cum să efectueze patrule pentru a verifica defrișările. Când informațiile prin satelit au arătat activitate suspectă de defrișare într-o zonă, fotografiile și coordonatele GPS au fost încărcate pe unitățile USB și transportate pe râul Amazon și livrate de curieri.

Informațiile au fost apoi descărcate pe aplicații de smartphone specializate, care ar putea ghida monitorii comunității către locațiile respective.

Când patrulele forestiere au confirmat orice defrișare neautorizată, aceștia vor raporta o adunare generală a membrilor comunității pentru a decide cea mai bună abordare.În cazurile în care erau implicați traficanți de droguri, comunitatea putea decide să raporteze problema forțelor de ordine.

Dacă activitatea ar fi percepută ca fiind mai puțin riscantă, membrii comunității ar putea să intervină direct și să-i alunge pe infractori din țara lor. Când cercetătorii au examinat impactul noii abordări, au descoperit că defrișările au scăzut cu 52% în primul an și cu 21% în al doilea.

Jacob Kopas, cercetător independent a declarat că este un impact destul de important. Există dovezi ale unui număr mai mic de cazuri de pierdere a acoperirii copacilor în comunitățile programului, comparativ cu comunitățile de control. În medie, acele comunități au reușit să evite 8,8 hectare de defrișare în primul an.

Dar comunitățile care au fost cele mai amenințate, cele care au avut mai multă defrișare în trecut au fost cele care au luat mai multă greutate și au redus defrișările mai mult decât în ​​altele. Grupurile indigene au declarat că este printre primele studii peer-review care arată avantajele abilitării comunităților locale.

Jorge Perez Rubio, președintele organizației regionale indigene Loreto a declarat că studiul oferă dovezi că susținerea comunităților noastre cu tehnologie și formare de ultimă generație poate ajuta la reducerea defrișărilor în teritoriile noastre.

Scara problemei defrișărilor în zonele indigene este semnificativă. Între 2000 și 2015, aproximativ 17% din pierderile de copaci din Amazon s-au produs în zone protejate la nivel național sau în zone atribuite popoarelor indigene.

Se așteaptă ca acest lucru să crească în următorii ani.

Cameron Ellis, împreună cu Rainforest Foundation SUA a declarat că în următorul deceniu, dacă nu se schimbă nimic, se preconizează că popoarele indigene din bazinul Amazonului vor pierde 4,4 milioane de hectare de pădure tropicală, în special pentru persoanele din afară care intră pe teritoriile lor pentru a tăia copaci.

Dar, dacă metodologia comunitară de monitorizare a pădurilor ar putea fi adoptată pe scară largă și guvernarea locală ar fi consolidată, pierderile de păduri din Amazon ar putea fi reduse cu până la 20% în toate țările indigene.

Dacă abordarea ar fi direcționată către regiunile cu rate de defrișare ridicate, pierderile de păduri din acele zone ar putea fi reduse cu mai mult de trei sferturi.