Software Tech

Noua inselatorie prin WhatsApp? Care este?

Noua inselatorie prin WhatsApp? Care este?

Whatsapp-data-breach

Noua inselatorie prin WhatsApp

Noua inselatorie prin WhatsAspp a hackerilor presupune ca utilizatorul sa primeasca un mesaj sub forma unui anunt tehnic, aparent fiind din partea echipei aplicatiei. Structura mesajului este similara in toate tarile, cu mici diferente. Acesta suna ceva de genul: ”Dragă utilizatorule, vă informăm că cineva a înregistrat recent un cont WhatsApp cu numărul său și nu putem stabili dacă datele de conectare sunt legitime. Deoarece jurnalele de activitate ale utilizatorilor pot conține informații confidențiale și private, echipa de asistență WhatsApp nu poate investiga alerte cauzate de activități de conectare suspecte” 

Imediat dupa aceea, utilizatorul primeste un cod prin SMS si este rugat sa acceseze un link. Daca utilizatorul urmareste pasii din mesaj, rezultatul imediat va fi stergerea contului acestuia. Astfel hackerii vor obtine conversatii, fotografii, inregistrari video si audio si alte informatii delicate.

Metoda prin care se poate schimba culoarea aplicatiei

O alta metoda este aceea prin care utilizatorul primeste un mesaj prin care este informat ca poate fi roz. Tot ce trebuie sa faca utilizatorul este de dea un simplu click pe un link. Imediat dupa aceea, se instaleaza o noua aplicatie. Odata finalizat procesul de instalare, aceasta dispare de pe ecran, insa ramane sa ruleze in fundal, fara stirea utilizatorului. In acest fel sunt furate datele personale ale victimelor sau trimise mesaje catre contacte prin care este solicitata descarcarea aplicatiei. In cazul in care s-a accesat acel link, sfatul specialistilor este de a dezinstala aplicatia originala WhatsApp. Odata cu efectuarea dezinstalarii trebuie inchise toate sesiunile active din WhatsApp Web.

Metoda codului de 6 cifre

whatsapp-virusInca o metoda folosita in trecut este ce a codului de 6 cifre. Procedura este foarte simpla! Utilizatorul primeste un mesaj cu codul de 6 cifre. Mesajul este trimis de catre hacker prin intermediul asistentei WhatsApp. Ulterior, vine un mesaj de la un numar necunoscut dar cu fotografia unui contact. Mesajul primit suna cam asa: “Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, ai putea să-l trimiți înapoi? Avand in minte toate detaliile anterioare, utilizatorul poate considera ca acea persoana si-a schimbat numarul si nu i l-a comunicat, iar prezenta pozei confera incredere textului. Daca utilizatorul urmareste instructiunile, hackerul se poate preface ca este chiar utilizatorul.

Procedeul este identic cu cel in care se schimba telefonul, este instalata aplicatia WhatsApp pe un dispozitiv si se introduce codul de autentficare. Acest lucru semnifica faptul ca hackerul va bloca accesul utilizatorului la chat si il va putea folosi in numele sau.  In acest caz, cea mai importanta masura de preventie este aceea de a nu da nimanui codul acela.

Daca totusi a fost transmis codul, se poate reobtine controlul asupra profilului printr-o noua solicitare de cod, facuta catre WhatsApp. Prin introducerea numarului si a noului cod, ar trebui sa se poata obtina acces din nou asupra contului personal. Daca totusi hackerul a schimbat inclusiv numarul de telefon al profilului, trebuie contactat WhatsApp. In unele cazuri se poate ajunge chiar la dezactivarea contului.

Exista scapare?

Indiferent ca este vorba de noua inselatorie prin WhatsApp sau de alta mai veche, tipul acesta de activitati se pedepsesc. In teorie, genul acesta de atacuri pot atrage chiar si pedepse cu inchisoarea. In practica, insa,  este necesar sa fie identificati hackerii, lucru care este destul de dificil. De aceea este bine ca utilizatorii sa se informeze constant si sa nu acceseze link-uri venite prin SMS, din surse necunoscute si sa nu furnizeze coduri venite prin intermediul aplicatiei. In caz contrar, repercursiunile la nivel personal, pot fi majore.

Cea mai buna sursa de informare in ceea ce priveste securitatea aplicatiei,  este cea destinata acestui scop: https://www.whatsapp.com/security/