Tech

Jeff Bezos se confruntă cu acuzații de promovare a unui loc de muncă discriminatoriu „toxic”

Jeff Bezos se confruntă cu acuzații de promovare a unui loc de muncă discriminatoriu „toxic”

Blue Origin, compania de turism spațial fondată de fostul CEO al Amazonului, Jeff Bezos, se confruntă cu acuzații de promovare a unui loc de muncă discriminatoriu „toxic” și de reducere a vitezei și a costurilor peste siguranță. Joi, un grup de 21 de angajați actuali și foști Blue Origin a publicat un eseu deschis care detaliază acuzațiile de sexism, hărțuire și preocupări de siguranță în cadrul companiei.

Blue Origin, care are mai mult de 3.000 de angajați, este „plină de sexism”, iar unii lideri superiori sunt „cunoscuți ca fiind în mod constant inadecvati cu femeile”, susține grupul în eseu, spunând că cel puțin un lider superior pare să fie protejat, având o relație strânsă cu Bezos. Eseul mai spune că disidența profesională la Blue Origin a fost „înăbușită activ”, ceea ce a fost dezumanizant pentru angajați și, de asemenea, a condus la probleme de siguranță.

Eseul vine în timp ce trei companii americane de explorare spațială se luptă pentru contracte guvernamentale și pentru jaloane cu rachetele lor. Blue Origin a dat în judecată NASA pentru că a refuzat companiei un contract pentru construirea unui vehicul nou de aterizare pe lună. Contractul a revenit SpaceX-ului lui Elon Musk, în aprilie. Fondatorul Virgin Galactic, Richard Branson, a călătorit într-una dintre rachetele companiei sale până la marginea spațiului în iulie, cu câteva zile înainte ca Bezos să se alăture primului zbor cu echipaj al vehiculului New Shepard al Blue Origin pe un zbor similar.

Într-un interviu acordat CBS Mornings, fostul șef al departamentului de comunicare al angajaților Blue Origin, Alexandra Abrams, care făcea parte din grupul care a scris eseul deschis, a declarat că există o presiune tot mai mare și „nerăbdare” pentru a rămâne în fața companiilor spațiale rivale conduse de Musk și Branson . Abrams a spus că crede că competiția a prevalat asupra siguranței.

Abrams a spus că nu va avea încredere într-un vehicul Blue Origin, menționând că „Nu puteți crea o cultură a siguranței și o cultură a fricii în același timp. Sunt incompatibile”.

Un purtător de cuvânt al Blue Origin a declarat spunand: “Compania nu are toleranță pentru discriminare sau hărțuire de niciun fel. Oferim numeroase căi pentru angajați, inclusiv o linie telefonică anonimă nonstop, și vom investiga cu promptitudine orice noi reclamații de conduită necorespunzătoare”, a spus purtătorul de cuvânt într-o declarație prin e-mail.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că compania se află în spatele istoriei sale de siguranță și consideră că „New Shepard este cel mai sigur vehicul spațial proiectat sau construit vreodată”.

Următoarea lansare cu echipaj a Blue Origin este programată pentru 12 octombrie. La bord vor fi fostul inginer NASA Chris Boshuizen și antreprenorul Glen de Vries. Alți doi astronauți amatori vor fi, de asemenea, la bord, dar nu au fost încă anunțați.